Від: 18 Жовтня, 2021

ХТО ПОВИНЕН ПЛАТИТИ ЗА МІСЦЯ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ?

Співвласники багатоквартирних будинків в основному поділяють думку, що в разі відключення приміщення від систем централізованого опалення та встановлення «автономки», вони вже нічого не винні теплопостачальній організації.

Це дуже хибно, адже, крім власних квартир, у багатоповерхівках існують місця загального користування. МЗК – це приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування мешканців будинку (горища, підвали, тощо). За рахунок тепловиділень від ізольованих розподільчих трубопроводів, які розташовані в підвалах (МЗК) створюються сприятливі умови для нормального функціонування мереж водопостачання, водовідведення та інших інженерних комунікацій.

Діюче законодавство України, а саме: «Правила надання послуги з постачання теплової енергії» зі змінами внесеними Постановою КМУ № 1022 від 8 вересня 2021 року встановлюють, що «Споживач не звільняється від оплати послуг у частині відшкодування витрат за частину обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування  і допоміжних приміщень будинку та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання (за наявності циркуляції) у разі відключення (відокремлення) його квартири або нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення». Нарахування плати здійснюється відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої Наказом Мінрегіону № 315 від 22.11.2018 року.

Таким чином, нарахування теплопостачальними організаціями оплати за послуги з опалення місць загального користування, допоміжних приміщень та забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення  співвласникам будинку, які відключені від систем централізованого опалення, законодавчо обґрунтовані та носять обов’язковий характер.

Інші новини

Від: 6 Лютого, 2024

Від: 3 Січня, 2024

Від: 22 Грудня, 2023