Можливі зміни у комунальному законодавстві

Від: 24 Грудня, 2020

      Більш ніж 130 мільйонів гривень заборгувало населення перед  АТ «Херсонська ТЕЦ». За такої ситуації підприємству вкрай важко проводити господарську діяльність: платити податки, проводити ремонтні роботи, виплачувати заробітну плату персоналу.

     Нове рішення старої проблеми.

     Борги населення за опалення постійно зростають. В основному це борги минулих періодів, так як останні роки споживачі розраховуються на рівні 80-90% в середньому за рік. Але недоїмка все одно збільшується.

     Для того, щоб комунальні підприємства мали дієві важелі впливу на боржників, профільний комітет Верховної Ради нещодавно рекомендував включити до порядку денного законопроект № 3613, у якому комунальних боржників  пропонується прирівняти до неплатників аліментів. З таким же обмеженням прав.

     Що пропонують депутати.

Основні нововведення такі:

 – стягувати борг автоматично за виконавчим листом, частинами з зарплати, яка нараховується за місцем роботи неплатника. Але не більше 50% заробітку;

– якщо боргів за комуналку накопичилося більше, ніж за чотири місяці, державний виконавець виносить постанову:

– Про заборону виїзду боржника за кордон;

– Про тимчасове обмеження боржника у праві: управління будь-яким транспортним засобом, користування вогнепальною мисливською та іншою зброєю, полювання;

– інформація про заборони передається Виконавчою службою до Міграційної служби та патрульної поліції;

– відновити перераховані права можна, лише повністю погасивши борги. Виняток – можливість керування автомобілем. Якщо неплатник реструктуризував борг і повідомив про це виконавчу службу, його водійські права знову будуть визнані дійсними.

      За несплату боргів за компослуги протягом року і більше Виконавча служба боржника оштрафує:

рік несплати – штраф 20% від суми боргу;

два роки – штраф 30% від суми боргу;

три роки і більше – штраф 50% від суми боргу.

       Чи допоможуть запропоновані зміни у законодавстві вирішити проблему  – невідомо. Але, очевидно, що законопроект спрямований насамперед проти боржників із достатком, які мають певні майнові статки та можливість їздити за кордон.

Херсонська ТЕЦ, у свою чергу, радить боржникам не чекати можливих обмежень, а укласти договір реструктуризації у Службі збуту теплової енергії (пл. Павла Дубинди, 3) або погасити борг без комісії у касах підприємства за адресами: пл. Павла Дубинди. 3, пр. 200 років Херсона, 7-А, вул. 49 Гв. Дивізії, 18-А або у будь – якому відділенні «Укрпошти».

За матеріалами видання «Українські новини»

Інші новини

Від: 6 Лютого, 2024

Від: 3 Січня, 2024

Від: 22 Грудня, 2023