Досудово вирішити питання оплати боргу вигідніше та дешевше.

Від: 2 Березня, 2021

Статистика показує, що немає жодного будинку, де була б 100% своєчасна сплата комунальних платежів  всіма співвласниками.  В результаті, в Україні є випадки, коли у боржника за борги з комуналки «з молотка» продавали мікрохвильові печі, телевізори, машини та навіть квартири.  АТ «Херсонська ТЕЦ» не є виключенням, тому у підприємства є чіткий механізм по роботі з боржниками.

Досудово вирішити питання оплати боргу вигідніше та дешевше.

У разі виникнення значної суми заборгованості, споживач отримує попередження або лист – претензію. На цьому етапі у боржника є можливість мирно урегулювати питання та укласти договір реструктуризації. Ми роз’яснюємо споживачу, що судові баталії можуть призвести до додаткових витрат сторони, що програє процес. У разі, якщо досягти мирних домовленостей із боржником не вдається, Товариство звертається до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Якщо погашення боргу за рішенням суду не відбувається – з  боржниками починають працювати державні виконавці, які будуть описувати та накладати арешти на банківські рахунки, у т.ч. карткові. Таким чином, додатково, буде з’ясовуватись місце роботи боржників.

Борг зростає на суму обов’язкових судових платежів та штрафних санкцій.

Також, крім основної заборгованості неплатникам доведеться сплатити судовий збір у розмірі (1,5 % ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму).

Юрисконсульти підприємства нагадують, що у разі систематичної несплати за надану послугу, суд може накласти арешт на рахунки та майно споживача, а також заборонити виїзд за кордон. Тобто обов’язок оплачувати за спожиті послуги наразі закон не скасовує і не відтерміновує. Це стосується всіх комунальних послуг: теплопостачання, вивезення сміття, водопостачання, водовідведення, електроенергії та газопостачання. А боржникам доведеться сплачувати кошти, які перевищуватимуть суму заборгованості, у разі, якщо справа дійде до суду.

Інші новини

Від: 6 Лютого, 2024

Від: 3 Січня, 2024

Від: 22 Грудня, 2023