Від: 10 Червня, 2021


В слід за Законом України «Про житлово – комунальні послуги», який суттєво змінив царину ЖКГ, 01.05.2021 року набрав чинності Закон України від 03.12.2020 №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (далі – Закон №1060).
Сьогодні ми розглянемо, яким чином запропоновані зміни торкнуться простого споживача у площині надання послуг з постачання теплової енергії.
?Перше важливе нововведення – це публічний договір приєднання. Він передбачає, що на основі типового договору із співвласниками багатоквартирного будинку, які не обрали модель договірних відносин, буде укладено публічні договори шляхом опублікування тексту договору на сайті теплопостачальної організації або органу місцевого самоврядування.
?Введення абонентської плати. Тепер плата виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання, складається з:
– плати за послугу, що розраховується, виходячи з розміру затверджених тарифів та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;
– плати за абонентське обслуговування – цей платіж споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг. Він включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі). Для соціально вразливих верств населення буде надано пільги та субсидії для оплати цього платежу.
ВАЖЛИВО: співвласники багатоквартирного будинку можуть у будь – який час змінити вид договору у разі прийняття ними рішення про обрання моделі договірних відносин. Така дія фіксується протоколом зборів співвласників та передбачає інформування надавача комунальної послуги за два місяці до запланованої дати укладання договору.
?Враховуючи зміни, які внесені Законом № 1060 до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» витрати на оснащення будівель вузлами комерційного обліку води та теплової енергії включатимуться до складу тарифів на теплову енергію, крім випадків, якщо вузли комерційного обліку були встановлені співвласниками будівлі. У такому разі джерелом фінансування заходів із встановлення вузлів комерційного обліку води та теплової енергії є інвестиційна програма виконавця відповідної комунальної послуги.
– Тобто при прийнятті рішення про встановлення тарифів на теплову енергію буде встановлено два різних тарифи, один, який враховуватиме витрати на оснащення будівлі вузлами комерційного обліку, і тариф, що не враховує таких витрат.
?Обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку теплової енергії.
Витрати оператора зовнішніх інженерних мереж на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку відшкодовуються споживачами відповідної комунальної послуги, шляхом сплати виконавцю комунальної послуги плати за абонентське обслуговування – за умови укладення індивідуальних договорів або індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг та з урахуванням особливостей, визначених цим Законом і Законом України «Про житлово-комунальні послуги”.
?Періодична повірка засобів вимірювальної техніки вузлів комерційного обліку проводиться за рахунок плати за абонентське обслуговування – за умови укладення індивідуального договору або індивідуального договору з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». У інших випадках періодична повірка проводиться за рахунок співвласників багатоквартирного будинку.
ВАЖЛИВО: Витрати на обслуговування квартирних лічильників наразі не включатимуться до складу плати за абонентське обслуговування.
Наразі Міністерством розвитку громад та територій України розробляються зміни до підзаконних нормативно – правових актів, необхідні для реалізації положень Закону № 1060.
За матеріалами Міністерством розвитку громад та територій України.

Інші новини

Від: 6 Лютого, 2024

Від: 3 Січня, 2024

Від: 22 Грудня, 2023