Від: 1 Червня, 2021

Мін’юст наказом від 23.03.2021 року оновив Порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках. Це означає, що держаним та приватним виконавцям дозволено накладати арешт на рахунки боржників за комунальні послуги, а банкам автоматично списувати заборговані кошти.

Новий порядок передбачає:

  1. Державна податкова служба повідомляє виконавця про відкриті рахунки боржника.
  2. Отримавши дану інформацію, виконавець виносить постанову про арешт коштів з урахуванням судових витрат та роботи виконавця. А це, додатково, 10 % від суми боргу.
  3. Банк на підставі постанови виконавця здійснює накладання арешту та автоматично списує заборговані кошти. Накладання арешту на рахунки має ще один неприємний мінус для боржників. Через наявну пандемію та бюрократичні складнощі, навіть у разі сплати боргу, зняття арешту може стати довготривалою процедурою.

Яким чином будуть отримуватись дані про наявність рахунків у банківських установах ФОП, юридичних осіб та фізичних осіб?

Якщо ми говоримо про ФОП або юридичну особу, то судовий виконавець шляхом направлення запиту до Державної фіскальної служби України отримує інформацію про наявність рахунків у банку.

Дещо складніше виглядає ситуація щодо отримання інформації про рахунки боржників – фізичних осіб, але останнім часом державою було вжито заходів для спрощення цієї процедури. Так  Постановою правління НБУ від 12 лютого 2021 року № 18  внесено зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці та передбачено, що інформація стосовно наявності та/або стану рахунків боржника повинна містити номери рахунків, відкритих боржником у банку, а також суми коштів, які наявні на таких рахунках.

Із історії практики.

Сама модель стягнення заборгованих коштів була запозичена у Хорватії і Португалії, де був побудований Єдиний реєстр банківських рахунків, який вів один суб’єкт (FINA – Хорватія, Нацбанк – Португалія), який сам арештовував кошти на них (FINA Хорватія), або надавав доступ виконавцям до нього в автоматизованому режимі (Португалія) та адаптована до норм українського законодавства.

Довідково.

На сьогодні до системи автоматизованого арешту підключено 7 банків, 44 банки підключені до тестового середовища, на стадії консультацій та попередніх налаштувань стосовно підключення до тестового середовища перебувають ще 11 банків. Тобто найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 банки з 73.

Інші новини

Від: 6 Лютого, 2024

Від: 3 Січня, 2024

Від: 22 Грудня, 2023