Промивка опалювальних приладів. Корисні поради.

Від: 7 Жовтня, 2020

Корозія внутрішніх металевих поверхонь теплообмінників, труб, радіаторів та іншого обладнання, кристалізація солей в теплоносії, осад і налипання органічних часток призводять до засмічення системи опалення та зниження її загальної ефективності. Регулярна промивка системи опалення захистить від зниження її ефективності та від можливого виходу з ладу її елементів.

Коли потрібно промивати систему

Для нормальної роботи системи опалення руху теплоносія по трубам та обладнанню ніщо не повинно заважати.
Є декілька симптомів того, що всередині опалювального контуру накопичилася велика кількість сміття, на стінках труб осіла накип. Явних візуальних ознак засмічення системи опалення немає. Діагностувати його можна при уважному слідкуванні за роботою системи і появі ряду непрямих ознак:

–  температура в різних сторонах батарей чи конвекторів суттєво відрізняється;

–  радіатори значно холодніші, ніж труби подачі (хоча нерівномірний прогрів радіаторів може бути також через повітряні пробки – потрібно спустити повітря за допомогою крана Маєвського)

Без регулярної промивки систем опалення відбувається заростання труб, зменшення їх прохідного перетину. Це веде до збільшення їх гідравлічного опору. Однозначно рекомендувати частоту проведення промивок складно. На це впливає багато факторів. Так, наприклад, в системах централізованого опалення теплоносій повинен проходити цикл водопідготовки, що знижує ступінь забруднення. Правда далеко не завжди це правило виконується. Та й сама система часто експлуатується по декілька десятилітть і кількість сміття, що циркулює всередині, зростає з кожним роком. Але як для централізованих мереж, так і для автономних систем, рекомендується проводити промивку щорічно. Такі ж і вимоги будівельних норм. Саме такий термін вважається критичним для накопичення всередині контуру кількості сміття, істотно знижує ефективність роботи. Якщо перед початком опалювального сезону не проводиться промивка системи, забивається трубопровід, передчасно виходять з ладу прилади та нагрівальне обладнання Варіанти промивання систем опалення Залежно від ступеня засмічення системи опалення, обсягів і протяжності контурів можуть бути реалізовані кілька варіантів промивки систем опалення: механічна; гідрохімічна; гідродинамічна; гідропневматичнеа ; електрогідроімпульсна.

Перші два способи не вимагають наявності складного обладнання і можуть бути без проблем проведені своїми руками. Інші способи передбачають відповідний рівень технічного оснащення,  тому для їх реалізації або доведеться брати в оренду обладнання або запрошувати спеціалістів. Але в будь-якому випадку є певні правила промивання систем автономного або централізованого опалення, недотримання яких зробить процедуру малоефективною.

Сьогодні ми поговоримо про механічне промивання, так як для його проведення необхідно мінімум обладнання та спеціальних навиків.

Перш ніж починати промивання, слід подбати про те, щоб теплоносій вийшов назовні. Починати процедуру треба з перекриття засувок, які обмежують надходження теплоносія в контур. Якщо процедура проводиться в багатоповерхівці, то засувки зазвичай знаходяться в підвалі будинку.

Наступний етап – злив теплоносія з контуру. Це можна зробити або через зливний кран, який спочатку був встановлений при монтажі системи. Якщо такого крана немає, то злив виконується шляхом відкручування заглушки на радіаторі, розташованому нижче або далі всіх інших. Скидання теплоносія найзручніше робити через шланг, підключений до зливного крана і виведений в унітаз або інший сантехнічний прилад, підключений до каналізації.

Механічне очищення буде більш ефективною, якщо попередньо виконати демонтаж батарей і окремо прочищати радіатори і труби. При демонтажі системи для виконання промивання та прочищення механічним способом зручніше користуватися універсальним інструментом – трубним ключем. Процедура демонтажу радіаторів з різних матеріалів не відрізняється по суті. Але в будь-якому випадку слід приготувати ємність для зливу залишків теплоносія. Для проведення самої процедури потрібні будуть ключі відповідного розміру. Залежно від того, за якою схемою підключені радіатори, відрізняється і процедура демонтажу. У будь-якому випадку, у радіатора є вхід і вихід для теплоносія. В процесі демонтажу відпускаємо накидні гайки, стикуються радіатори з трубами. На перших одному-двох оборотах гайки треба бути готовим до того, що залишки води почнуть витікати з приладу. Її збирають за допомогою ганчірки. Після того як нещільність розкручуваного стику « труба-радіатор » збільшується, теплоносій збирається в ємність – таз, корито або щось аналогічне. При цьому ретельно стежимо, щоб теплоносій не просочився на нижній поверх.

Після демонтажу радіатора виносимо його або у двір, або в ванну кімнату. При цьому ванну треба захистити від пошкоджень емалевого покриття щільною тканиною, яку потім можна викинути. Злив з ванної обов’язково перекриваємо сіткою для запобігання засмічення каналізації. Механічне прочищення радіатора можна виконувати тросом, подібним до того яким прочищають каналізацію. Таку ж процедуру проводимо і з трубопроводами. Однак для мережі з великою кількістю поворотів механічна промивка буде надто складна. Після того як прочищення батарей і трубопроводів закінчена, їх промивають водою направивши всередину струмінь води зі шланга. Для промивання труб зручніше використовувати шланги з перехідниками. Вони дозволяють герметично пристикувати шланги для подачі води в опалювальний контур і для її зливу в каналізацію. Промивання системи опалення водою виконують до тих пір, поки вона не стане чистою на виході. Злив рідини з важкого чавунного радіатора краще виконувати вдвох.

Після промивання радіаторів і труб можна повторити процедуру механічної прочистки. Щоб процедура була більш ефективна, вводити трос краще в напрямку зворотному напрямку руху теплоносія. Робиться це щоб осад був зірваний в результаті механічного контакту. Якщо бруду буде менше, ніж при першому колі очищення, значить, процедура була проведена ефективно.

 

За матеріалами https://opalennya.in.ua/

Фото узято із вільних джерел

Інші новини

Від: 6 Лютого, 2024

Від: 3 Січня, 2024

Від: 22 Грудня, 2023