Оформлюйте субсидію!

Від: 7 Жовтня, 2020

Сьогодні ми нагадуємо про такий важливий вид державної допомоги, як субсидія. Це реальний механізм, який дозволяє зменшити тягар розміру комунальних послуг на домогосподарства громадян із низькими доходами.

Особливо така допомога важлива зараз, коли у частини працездатного населення упали доходи через карантин. Держава дбає про добробут своїх громадян. Як заявила на брифінгу 18 червня заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталії Хоцянівської третина всіх домогосподарств України вже отримують пільги та субсидії, за її словами, в поточному році пільг і субсидій на сплату ЖКП в державному бюджеті передбачено 39 млрд грн.

Також повідомляємо, що Урядом було прийнято постанову від 25 березня 2020 р. № 247 «Про особливості надання житлових субсидій», яка передбачає отримання субсидії гром нами, які втратили роботу в період карантину.

Але, як і раніше, основною вимогою для призначення житлової субсидії залишилося  погашення своєї частини платежу за житлово-комунальні послуги. Якщо у громадянина є прострочена заборгованість по оплаті строком більше трьох  місяців, то з травня 2020 року субсидія не призначається і термін її дії на наступний період не продовжується.

У разі наявності такої заборгованості законодавством передбачена можливість до 01 липня 2020  року погасити борги або укласти  договір реструктуризації і отримати субсидію з початку неопалювального сезону.

АТ «Херсонська ТЕЦ» закликає споживачів теплової енергії, які перебувають у фінансовій скруті звертатись до органів управління соціального захисту для отримання субсидії та до Служби збуту теплової енергії для укладання договору реструктуризації.

Адреси УПСЗН м. Херсона:

Суворовське управління праці та соціального захисту населення, вул. Маяковського, 8.

Дніпровське управління праці та соціального захисту населення, вул. Перекопська, 166.

Багатьох споживачів цікавить питання, з чим пов’язана вартість опалення і як формується тариф на нього.

Формування, встановлення та застосування тарифів на централізоване  теплопостачання здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

АТ «Херсонська ТЕЦ» здійснюює розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво та надання послуг з постачання теплової енергії і подає їх Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та  комунальних послуг.

Рішення про встановлення тарифів на комунальні послуги може прийматися лише уповноваженими органами. Перед прийняттям цього рішення має відбутись інформування споживачів про намір зміни тарифів з обґрунтуванням такої необхідності.  Відповідна процедура визначена Порядком, затвердженим наказом Мінрегіону.

Законами України «Про ціни і ціноутворення», «Про державне регулювання у сферах комунальних послуг» передбачено, що НКРЕКП та органи місцевого самоврядування зобов’язані встановлювати тарифи на комунальні послуги в розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

Формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і гарячої води, на централізоване водопостачання та водовідведення здійснюється підприємствами, діяльність яких регулюється на місцевому рівні, згідно з вимогами Порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

У свою чергу, АТ «Херсонська ТЕЦ» – ліцензіат НКРЕКП формують тарифи згідно з Порядками формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, на послугу з постачання теплової енергії, на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженими  відповідними постановами НКРЕКП.

Варто зазначити, що у минулому опалювальному сезоні АТ «Херсонська ТЕЦ» виконало перерахунки за послуги з постачання теплової енергії, пов’язані із зміною ціни на природний газ, на суму майже 7 мільйонів гривень відповідно по Постанови КМУ від 24.12.2019р. № 1082

Отже, як ви вже зрозуміли, тарифна політика у теплопостачальному  господарстві безпосередньо залежить від цінової політики в паливно-енергетичному комплексі.

За матеріалами сайту minregion.gov.ua.

Інші новини

Від: 6 Лютого, 2024

Від: 3 Січня, 2024

Від: 22 Грудня, 2023